Testosteron en het syndroom van Klinefelter

Hoi! Om te beginnen moet ik even zeggen dat het een tijdje stil geweest is op mijn website (en blogs) omdat ik erg druk was met het schrijven van een boekje en het voorbereiden van lezingen.

Samen met een hormoon vriendin Regien Theuns heb ik het boekje “leef je leven in balans!” geschreven wat we afgelopen vrijdag hebben gelanceerd. We hebben al leuke reacties mogen ontvangen op ons boekje waar we natuurlijk ontzettend blij om zijn! Ook via bol.com is er direct dezelfde dag al een verkocht. Ons boekje hebben we in eerste instantie geschreven voor onze cliënten, omdat we merkten dat er vraag was naar een soort naslagwerk met stappen die ze zelf konden zetten om hun hormonen beter in balans te krijgen. We krijgen ook steeds vaker vragen van mannen en om zie reden schrijf ik nu eens een blog over hormonale klachten bij mannen, ja ja.

We zijn gevraagd om ook een lezing te geven op 20 mei bij de Klinefelter vereniging. De wat?? Waarschijnlijk bij niet veel mensen bekend dus ik heb besloten hier een blog over te schrijven……

Het syndroom van Klinefelter komt alleen voor bij jongens en mannen en is een chromosoom afwijking. Normaal heeft een mens in totaal 46 chromosomen waarvan 2 geslachtschromosomen. Jongens enmannen hebben XY en meisjes en vrouwen hebben XX chromosomen. Jongens en mannen met het Klinefelter syndroom (SvK) hebben een of meer X chromosomen extra dus XXY of XXXY of varianten daarop. Doordat er één of meerdere X chromosomen extra zijn hebben deze jongens en mannen ook meer vrouwelijk hormoon oestrogeen en een tekort aan testosteron. Lichamelijke klachten die hierdoor (kunnen) optreden zijn o.a. borstvorming, meer vetafzet op buik en heupen, botontkalking, onvruchtbaarheid en vermoeidheid.

Jongens/mannen met het syndroom van Klinefelter zien er niet anders uit dan andere jongens en mannen, maar hebben vaak wel veel last van de aandoening. Vaak hebben ze problemen met praten, schrijven, concentreren, geheugen en coördinatie. Een veel gehoorde klacht is vermoeidheid want testosteron is een energieleverancier en als je daar tekort aan hebt heb je ook tekort aan energie.

Aan de buitenkant is meestal niet te zien of een jongen of man het Klinefelter syndroom heeft. Het voornaamste probleem is het niet in staat kunnen zijn te vertellen wat men wil vertellen wat natuurlijk ook tot psychische problemen en/of frustraties kan leiden.

Soms komt een jongen of man er pas achter dat hij het syndroom heeft als blijkt dat hij onvruchtbaar is en gaat uitzoeken waar het aan ligt. Best heftig lijkt me.

De meeste mannen met Klinefelter krijgen hormoontherapie. Dat wil zeggen dat ze testosteron suppletie hebben.

Een lichaam is altijd op zoek naar balans, ook wel homeostase genoemd. Bij Klinefelter is er geen goede hormonale balans omdat er meer vrouwelijk hormoon oestrogeen in het lichaam is en tekort aan testosteron.  In onze lezing gaan we bij de vereniging van Klinefelter vertellen hoe mannen met het Klinefelter syndroom hun hormoonbalans nog meer kunnen verbeteren, naast het suppleren van testosteron.

Ken je iemand die het syndroom van Klinefelter heeft? Of heb je het wellicht zelf? Kom dan naar onze lezing op 20 mei in Amersfoort. Info hierover staat op de website van de Klinefelter vereniging.

Ik heb besloten het de komende tijd eens vaker over testosteron te hebben in plaats van alleen maar over vrouwenhormonen.

Vonden jullie dit interessant? Laat het me dan weten, dan kan ik na de lezing hier nog op terugkomen. Ik kan nu vooraf niet alles vertellen wat we daar gaan behandelen natuurlijk.

Pin It on Pinterest

Share This