Tip 1: Hormonen uit balans?

Ik ga je vertellen welke 4 hormonen het meeste uit balans zijn. Dit zijn ons stresshormoon cortisol, ons suikerhormoon insuline en onze vrouwelijk hormonen oestrogeen en progesteron.

Hoe herken je de symptomen?

Heb je onbeheersbare eetbuien?

Onbeheersbare eetbuien kunnen meerdere oorzaken hebben. Een biologische oorzaak die hier achter kan zitten heeft met je hormonen en neurotransmitters te maken. We onderschatten doorgaans de effecten die voedselverslaving op ons kan hebben. Veel voedsel uit een fabriek is dusdanig bewerkt met zout, zoet en vet dat het een verslavende invloed heeft op onze hersenen. We verlangen hierdoor steeds vaker naar méér. Eetbuien kunnen ook tijdelijk troostend voor ons zijn; we eten terwijl we eigenlijk verlangen naar een knuffel, een compliment, aandacht of simpelweg rust. Hier liggen allemaal hormonale disbalansen aan ten grondslag. Teveel cortisol (stresshormoon) of insuline (suikerhormoon) kan ons doen snakken naar zoetigheid of wijn en een een te laag cortisol (stresshormoon) kan leiden tot een disbalans in onze vochthuishouding, waardoor we behoefte krijgen aan zout. Onbeheersbare eetbuien kunnen ook een psychische oorzaak hebben zoals bijvoorbeeld een innerlijke leegte die je probeert “weg te eten” (emotie-eten).

Kun je moeilijk gewicht verliezen?

Je hormonen bepalen óf en waar je vet opslaat. Je gewicht is niet alleen maar een gevolg van wat je eet en hoeveel je beweegt maar veel meer een gevolg van de (dis)balans van je hormonen. Natuurlijk heeft voeding en beweging ook invloed, maar als je hormonen uit balans zijn dan kan je dik worden van de lucht, of dik blijven. Het ene is vaak een gevolg van het andere. Een onbalans in hormonen kan komen door verkeerde voeding of het veelvuldig eten van “vulling” in plaats van voeding. Een teveel aan het hormoon insuline in je bloed zorgt ervoor dat je op dat moment geen vet kunt verbranden. Insuline is een vetopslag- en vet-vastzet-hormoon. Te vaak en teveel insuline in je bloed zorgt ervoor dat je cellen het vermogen verliezen om te reageren op deze insuline. En zolang er insuline in je bloed circuleert, stopt je lichaam met het verbranden van vet. Dat is logisch want er is dan immers genoeg energie te halen uit de glucose in je bloed! Gebeurt dit te vaak dan gaat je lichaam je vet gewoon vastzetten. Het lijkt er dan immers op of je je vet nooit nodig hebt voor gebruik van energie, er is altijd energie te halen uit je bloedsuiker. Je lichaam “vergeet” als het ware dat het ook je vet kunt verbranden om energie te krijgen, ook als je minder gaat eten.

We zijn als mens niet gebouwd op de overvloed van (zoete) voeding en granen die we vandaag de dag hebben, we zijn van oorsprong gebouwd op schaarste. Door het te vaak en teveel eten van suikers/geraffineerde koolhydraten raakt je bloedsuikerspiegel uit balans. Je krijgt dan eerst een piek en nadat de insuline haar werk heeft gedaan ontstaat er een dal. Dit herken je misschien wel als een lunchdip; na het eten van vier boterhammen met een kop koffie voel je je moe. Eigenlijk heb je nog zin in een mars. Of je krijgt een dinerdip na het eten van een bord pasta. Languit op de bank lijkt de enige aantrekkelijke optie. Herkenbaar? Dat is het dal in je bloedsuikerspiegel. Je insuline heeft dan zo hard gewerkt dat er een dal is ontstaan in je bloedsuikerspiegel.

Heb je last van stemmingswisselingen?

Veel vrouwen ervaren dat hun humeur afhankelijk is van hun cyclus: de dagen voorafgaand aan de menstruatie kunnen sommige vrouwen zo’n kort lontje hebben dat ze zichzelf niet meer herkennen. Ze balen er zelf van maar hebben het gevoel dat ze er weinig invloed op uit kunnen oefenen. Deze stemmingswisselingen zijn eveneens het gevolg van de hormonen oestrogeen en progesteron die ten opzichte van elkaar uit balans zijn geraakt. Pre Menstrueel Syndroom of PMS is niets anders dan een hormonale disbalans. Het zijn je hormonen!

Voel je je opgefokt en opgebrand tegelijkertijd?

In dit geval is het stresshormoon cortisol uit balans. Chronische stress zal zorgen voor hoge niveaus van cortisol in je lichaam, je lichaam denkt namelijk dat er gevaar is en zal je op scherp laten staan. Dit hoge niveau van cortisol verstoort echter allerlei herstelprocessen en balansen in je lichaam. Fluctuerende niveaus van cortisol kunnen je het gevoel geven dat je enerzijds opgefokt bent en tegelijkertijd opgebrand. Je kunt ’s avond laat maar niet in bed komen maar ’s morgens vroeg ben je uitgeput. Cortisol is het hormoon dat wordt gemaakt in je bijnieren. Als je bijnieren het uiteindelijk opgeven omdat er continu zoveel cortisol aangemaakt moet worden, kan er sprake zijn van bijnieruitputting (burn-out), en dan ben je nog verder van huis.

Dit zijn slechts enkele van de vele klachten die kunnen ontstaan door ontregelingen van je hormonen. Niet zo vreemd, want hormonen hebben invloed op nagenoeg alles in je leven: je eetlust, je energie, je stemming, je stofwisseling, je gewicht, je slaap etc. Machtig interessant toch, hoe ons lichaam werkt!

Heeft het je geboeid en herken je er dingen in? Lees dan morgen Tip 2!

Gezonde groet,

Anja

Pin It on Pinterest