Doe eens even hormoonormaal!

Tegenwoordig hoef je de tv of radio maar aan te zetten of je hoort reclame over welke (thuis)medicatie je kunt nemen tegen bepaalde klachten. Rennie die je kunt nemen als je last van een opgeblazen gevoel of winderigheid, of Advil Luiquid “sterk tegen pijn” of wat dacht je van Canesten tegen vaginale schimmels of “zijn maag en darmen je tot last, neem Iberogast”?!
Ik verbaas me er telkens weer over en vraag me dan af of er niet meer mensen zoals ik nadenken over WAARDOOR ze bepaalde lichamelijke klachten hebben. De oorzaak aanpakken in plaats van symptoombestrijding. Klinkt logisch, toch?
Ons lichaam geeft door middel van pijn of ongemak aan dat er iets mis is en het lijkt mij niet meer dan logisch om daar naar te luisteren in plaats van de pijn of klacht weg te slikken of smeren met allerlei pillen of smeersels.
In de afgelopen tien jaar is het medicijngebruik in Nederland per jaar met ruim 4% toegenomen. Zijn onze lichamen dan zo slecht ontworpen dat ze al deze “hulpmiddelen” nodig hebben? Zou het niet mooi zijn als we het zelfherstellend vermogen van ons lichaam gewoon weer leren te gaan snappen en dit ondersteunen door er goede voeding (in plaats van vulling) in te stoppen en eventueel nog ondersteuning met natuurlijke middelen in plaats van medicijnen? En te kijken naar factoren als stress, beweging enz?
Het is eigenlijk verbazingwekkend hoeveel mensen veel beter op hun auto passen dan op hun eigen lichaam!
Ik ben al zo’n 25 jaar geïnteresseerd in het menselijk lichaam en in voeding en sport en ik ben me 2,5 jaar geleden in hormonen gaan verdiepen omdat ik zelf klachten had waarvan artsen me niet konden vertellen wat de oorzaak van mijn klachten kon zijn. Aangezien ik al gezond leefde en sportte en regelmatig supplementen gebruikte, moest het ergens anders door komen. Hormonen!

Wat zijn hormonen eigenlijk?

Hormonen zijn chemische boodschapperstoffen die elk een specifieke uitwerking op de organen en weefsels van ons lichaam uitoefenen. Hormonen worden gemaakt door bepaalde hormoonklieren die vervolgens de hormonen afgeven aan het bloed, weefselcellen of organen waar ze een boodschap overbrengen aan de zogenaamde “doelcellen”. Hormonen regelen alle (zowel grote als kleine) functies in ons lichaam. Welke functies dit zijn hangt af van de soort hormoon. Ze hebben dus een hele belangrijke functie!
Hieronder een klein overzicht van de verschillende processen waar hormonen mee gemoeid zijn. Dit zijn overigens niet alle processen maar wel de meest bekende processen:
• Stofwisseling
• Spijsvertering
• Zout en water verhouding in je lichaam
• Voortplanting
• Ontwikkeling en groei
• Gevoel
• Emoties
• Gedrag
• Coördinatie orgaanfuncties

Oorzaken

Bij veel mensen is de hormoonbalans verstoord geraakt. Dit kan diverse oorzaken hebben. Het kan komen door verkeerde voeding, hormoonverstorende stoffen, medicijnen, darmproblemen enz.

Klachten

Klachten bij hormonale disbalans kunnen bijvoorbeeld zijn: onvruchtbaarheid, gewichtstoename, depressie, vermoeidheid, slapeloosheid, een laag libido, haarverlies en dunner wordend haar. Steeds weer nieuw onderzoek laat zien hoe belangrijk de gezondheid van de darmen is bij vele gezondheidsaandoeningen. Nieuw onderzoek laat zien dat de darmen zelfs een grote rol spelen bij het reguleren van de hormonen. Een lekkende darm of verkeerde samenstelling van darmbacteriën veroorzaakt ook een hormonale disbalans.
Het goede nieuws is, dat er manieren zijn om je hormonen weer in balans te krijgen. Met leefstijlaanpassingen help je je lichaam om de balans weer terug te krijgen. Eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt, ontspan regelmatig, slaap voldoende en beweeg of train regelmatig en zorg ervoor dat je darmen gezond zijn.
Een lekkende darm veroorzaakt hormonale problemen. Doordat onverteerde voedselresten via de darmwand in de bloedbaan lekken, ontstaan er in het lichaam ontstekingsreacties en daardoor zal je lichaam het stresshormoon cortisol (wat tevens ontstekingsremmer is) aanmaken. Als dit jaren voortduurt en er dus constant stresshormoon cortisol aangemaakt moet worden door je bijnieren kunnen je bijnieren uitgeput raken, dit wordt ook wel burn-out genoemd. Langdurige aanmaak van het stresshormoon cortisol heeft op zijn beurt weer vaak tot gevolg dat mensen daardoor ook schildklierklachten krijgen. Overleven staat namelijk altijd op nummer één dus het lichaam zal de aanmaak van het stresshormoon altijd voorrang geven en dit gaat op den duur ten koste van andere lichaamsprocessen. Vaak zal het lichaam dan je metabolisme (schildklier) een tandje lager zetten wat weer andere klachten zal veroorzaken.
Wat ik hiermee duidelijk wil maken is, dat als je bepaalde lichamelijke klachten hebt en je die negeert door er een pilletje voor te nemen zodat het symptoom verdwijnt, je niet de oorzaak weghaalt van je probleem en je probleem alsmaar groter en groter kan worden.

Ik hoop dat ik met mijn blogs mensen bewuster kan maken inzake hun gezondheid en hoe je hier ook zelf je verantwoordelijkheid voor kunt nemen door in ieder geval de juiste brandstof in je lichaam te stoppen. Je gooit tenslotte toch ook geen diesel in je benzinemotor.

Pin It on Pinterest

Share This